Kinetoprofilaxie primara in primul an de viata

Kinetoprofilaxia primara

Kinetoprofilaxia primara este un set de cunostinte despre efectul polivalent a miscari sistematice asupra intregului organism al bebelusului, care nu este la indemana oricui.

„Gimnastica este necesara inca din scutece. Adultul de mai tarziu se va resimti toata viata de binefacerile ei !” 

Tudor Arghezi

 Dezvoltarea intelectuala si afectiva a copilului este insolubil legata de cea motorie, iar in primul an de viata dezvoltarea motorie constituie aspectul cel mai obiectiv si spectaculos in evolutia acestuia. Fiecare copil are profilul sau de dezvoltare care trebuie sa se incruciseze cu scala normala de dezvoltare.
Cunoasterea dezvoltari  neuro-motorii a copilului sanatos este foarte importanta, ea constituie  uneori singurul  element  de  diagnostic la un copil in primul an de viata, cand semnele clinice ale unei  eventuale  leziuni cerebrale  sunt de obicei slab exprimate.
Se stie ca dezvoltarea armonioasa  ca si atitudine corecta a copilului se pot influenta pozitiv, aplicand kinetoprofilaxie primara inca de la varsta sugarului.
In alta ordine de idei, se poate spune ca foarte multi parinti considera suficienta ca fiind: sanatos si bine, la copilul nou-nascut sau sugarul lor daca acesta creste in greutate si inaltime. Nu au suficiente cunostinte despre stadiile de dezvoltare neuro-motorii si nici de importanta lor, astfel incat se intampla de multe ori ca la gradinita sau la scoala sa constate afectiuni de dezvoltare precum: picior plat,genu valgum,genu varum, scolioze, cifoze, spate plat etc. Toate acestea survenite din cauza dezechilibrelor musculare hipotonie sau hipertonie, sau din cauza salturilor de etape in procesul dezvoltarilor neuro-locomotori. Exemplu: Saritul etapei de mers in patrupedie. Parinti fiind cei care obliga copilul sa stea in pozitie bipeda inainte de termen astfel incat nu si a format musculatura paravertebrala lombara si a intregului tren superior ducand la deformari de coloana vertebrala.
Kinetoprofilaxia primara este un set de cunostinte despre efectul polivalent a miscari sistematice asupra intregului organism al bebelusului, care nu este la indemana oricui.
Sedintele se desfasoara intr-un mediu atractiv pentru copil, se va incepe cu un masaj decontracturant, tonifiant sau de stimulare, in  functie de necesitatea fiecaruia copil in parte, avand in vedere si perioada de dezvoltare in care se afla, urmat de gimnastica pasiva si activa cu stimul vizual si auditiv, urmata de gimnastica pe mingea bobath de stimulare neuro-motorie. Sedintele sunt asistate de parinti, acestia sunt instruiti sa execute acasa o parte din exercitii, astfel incat sa nu fie dependenti de kinetoterapeut si sa  se reduca pe cat posibil numarul de sedinte pe saptamana.